Wordt Oogstdeelnemer
KA-OOGSTAANDEELHOUDER.jpg

Hoe werkt het

Onze tuinderij is een zelfoogsttuin. Om te kunnen oogsten koop je één of meerdere oogstaandelen per huishouden. Daarmee verbind je je aan de tuinderij en maak je de aankoop van alles wat nodig is om een seizoen lang groente te verbouwen mogelijk. En je betaalt de tuinder voor zijn of haar werk. In ruil daarvoor kun je wekelijks komen oogsten. Dit is hoe gemeenschapslandbouw (CSA: Community Supported Agriculture) werkt. Boer en burger dragen samen de lasten en delen de lusten.

Deelname aan een gemeenschapstuin is meer dan alleen 'groente halen'. Je draagt bij aan een gezonde landbouw en lokale economie. En je geeft jezelf een wekelijks uitje in de buitenlucht!

Ons oogstseizoen duurt zo'n 30 weken waarin je gemiddeld 5-6 groentes per week oogst. Vollegronds groenteteelt is afhankelijk van weersinvloeden en andere omstandigheden. Dit betekent dat er wel eens wat mis gaat of dat iets overvloedig uitpakt. De ervaring leert dat het in het grootste gedeelte van het seizoen zeker 7-8 groentes per week zijn en vaak is de keuze uit een nog groter aanbod.

Voorbeelden van wat er zoal te oogsten is in verschillende weken
Week 27: Chinese kool, eikebladsla, prei, tuinbonen óf kapucijners, rode biet, selderij, venkel.
Week 38: sperciebonen, snijbiet, savooiekool óf spitskool, groenlof, sla, courgette, aardappels.
Week 50: boerenkool, veldsla, broccoli óf zuurkool, wortelen, pastinaak.

Wekelijks ontvang je een oogstbericht waarin staat wat er die week te oogsten is. Je kan er voor kiezen meerdere keren in de week te oogsten, zodat je groente altijd supervers op je bord komt! Ook kun je meestentijds bloemen en kruiden plukken.
Oogstdeelnemers zijn welkom op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur. Op zaterdagochtend is er koffie en gezelligheid.

Alles wat we inkopen (zaden, plantgoed, compost etc.) is van biologische oorsprong, maar we hebben zelf geen Skal-keurmerk. Verder werken we zoveel mogelijk aan een gezond evenwicht ondergronds en bovengronds. Wil je daar meer over weten: vraag het ons!
Meewerken op het land kan ook. We werken met vrijwilligers op dinsdag, donderdag en vrijdag.

Wat kost het

Per huishouden bepaal je aan de hand van de samenstelling hoeveel oogstaandelen je nodig hebt. Oogstdeelname gaat per persoon en wordt ook wel oogstaandeel genoemd.

Als CSA-deelnemer ben je al solidair met de tuinder. Daarnaast starten we dit jaar met 'solidaire betaling' waardoor oogstdeelnemers onderling ook solidair met elkaar kunnen zijn. Het standaardtarief is wat een oogstaandeel daadwerkelijk kost en dus het tarief dat als uitgangspunt dient. Wie meer te besteden heeft, kan deelname voor iemand die krapper bij kas zit, mogelijk maken.

Oogstdeelname 2023 (30 weken) 

Prijs oogstdeelname bij: bodem/standaard/solidair Weekprijs (standaard deelname) Proefabonnement: 4 aaneengesloten weken (vaste prijs)
1 persoon € 280,-/€ 315,-/€ 350,- € 10,50 € 42
2 personen € 510,-/€ 570,-/€ 630,- € 9,50 (p.p) € 76
kind 8-13 jaar € 90 € 3 € 12
kind 14-18 jaar € 120 € 4 € 16

Kinderen tot 8 jaar eten gratis mee.
In overleg is het mogelijk het bedrag in termijnen te betalen.

Oogstdeelnemer worden

Meld je aan door een mail te sturen met je naam, woonplaats, (mobiele) telefoonnummer en het aantal oogstaandelen dat je wilt kopen en tegen welk tarief. Zo nodig kunnen we hierover overleggen.

Om te ontdekken of zelf oogsten iets voor je is kun eerst voor een proefabonnement kiezen.

Groentepakket

Wil je wel graag onze groente, maar zie je zelf oogsten niet zitten? Wij bieden verse geoogste groentepakketten aan, op donderdag of vrijdag af te halen in onze boerderijwinkel. Ook wordt er op donderdagmiddag een pakkettenroute gereden tussen Bedum en Loppersum. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen.

Over mij

aukje-ava.jpg
Tuinderij Klein Alma is een initiatief van mij, Aukje Stoffelsma. In 2019 rondde ik mijn opleiding aan de Warmonderhof, school voor biodynamische tuinbouw, af en begon ik deze zelfoogsttuin in Bedum. Ik werk samen met mijn man Stefan, vrijwilligers, stagiaires en oogstdeelnemers.

Volg ons

Volg Tuinderij Klein Alma op Facebook.

Vragen?

Grote kans dat je nog vragen hebt.

Mail naar: info@kleinalma.nl

Bel: 06 4169 5789
(op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur)

Elke zaterdagochtend van begin april tot eind september hebben we tussen 10.00 en 12.00 uur Open Tuin. Wil je op een ander moment langskomen, maak dan een afspraak.

Meer info