Lokaal maal
IMG_20200702_172441.JPG

Tuinderij Klein Alma biedt onderdak aan het voedselcollectief Lokaal Maal (in oprichting): een groep burgers die gezamenlijk lokaal geproduceerd voedsel inkoopt bij boeren en de biologische groothandel.

WAT is het?
Lokaal Maal is een voedselcollectief. Een voedselcollectief koopt samen eten in rechtstreeks bij lokale boeren. En wat de boer niet heeft, wordt bij een biologische groothandel gekocht. Het transport en de logistiek regelen we als collectief zelf. Elke week gaat één van deelnemers langs een aantal boeren om producten op te halen. Bij andere boeren of producenten kunnen we opgenomen worden in hun leveringsroute. De verdeling op zaterdagochtend doe je als deelnemer ook om beurten zelf, dan ben je één van de marktmeesters.

WAAROM is Lokaal Maal opgericht?
Ten eerste omdat er lokaal ontzettend veel lekker goed voedsel verkrijgbaar is! Door dat gezamenlijk in te kopen (in plaats van vaak anoniem voedsel uit Verweggistan in de supermarkt) maken we minder voedselkilometers en ondersteunen we de lokale economie. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun waar. Er is geen tussenhandel: de keten is kort wat ook de versheid ten goede komt. Voor ons speelt ook het sociale gemeenschappelijke aspect een rol: een groep mensen met dezelfde waarden ontmoeten elkaar, delen kennis en recepten. Misschien ontstaan er nog meer mooie ideeën en contacten.

WIE kan meedoen?
Iedereen is welkom om deel te nemen aan Lokaal Maal. Of je nou alleen voor jezelf boodschappen doet of voor je hele gezin. Het is handig als je in de buurt woont van Bedum; dat is namelijk de plek waar je de boodschappen op zaterdagochtend komt ophalen.

WELKE boodschappen zijn er?
Bijna alles is verkrijgbaar! Verse producten zoals aardappels, groenten, fruit, brood, kaas, zuivel, vlees, vis. Maar ook droogwaren zoals rijst, tomaten in blik, chocola en meel. We streven er naar om zoveel mogelijk producten lokaal en biologisch in te kopen.

HOE gaat dat in de praktijk?
Deelnemers bestellen vóór woensdagavond hun boodschappen en rekenen deze ook af via een gebruiksvriendelijke website/app op hun telefoon of computer. Dit gaat via een bestaand systeem ontwikkeld door andere voedselcoöperaties waarop we kunnen aanhaken. Meer details volgen later als je besluit deel te nemen.

Op de boerderij van Tuinderij Klein Alma worden de bestelde producten op vrijdag en zaterdagochtend verzameld, gecontroleerd en opgeslagen (eventueel in koeling of diepvries).

Een paar vaak gestelde vragen én de antwoorden

Dat is zeker duur? Omdat we rechtstreeks bij boeren inkopen, zit er geen handel tussen die normaal gesproken ook een percentage krijgt. De producten zijn dus voordeliger dan in de (biologische) supermarkt. Omdat we collectief inkopen bij de groothandel, zijn die prijzen ook lager dan de normale prijzen in de supermarkt. We vervullen samen de functie van "winkel", hoeven geen omzet te draaien of winst te behalen. Er wordt een percentage berekend voor kosten die gemaakt worden. Hierover later meer informatie voor wie mee wil doen.

Moet ik iedere week boodschappen bestellen? Nee hoor.

Ben ik tot iets verplicht? Als je meedoet betaal je (eenmalig) een instapbedrag. Dat zal ergens rond € 40,- zijn (maar precies weten we het nog niet). Daarnaast word je eens in de zoveel weken ingezet als 'ophaler' of 'marktmeester'.

Wat als ik geen auto heb? Geen probleem! Dan wil je misschien wat vaker de rol als marktmeester op je nemen.

Is dit een uniek initiatief? Nee, er zijn een hoop voedselcollectieven (ook wel voedselgemeenschap, voedselcoöperatie genoemd). Us iten (www.usiten.nl) is een goed voorbeeld. Op deze website staat een hoop informatie. Neus daar maar eens rond...

Meer weten? Of direct aanmelden? Leuk! Stuur dan een mail naar lokaalmaal@gmail.com.

We zijn bezig met meer informatie over voedselgemeenschappen te verzamelen en vooral ook hoe je met een goed werkbaar systeem aan de slag kan. Daar informeren we jullie graag over tijdens een eerste bijeenkomst. Liefst in het échte leven, anders digitaal.

Wie zich verder wil verdiepen in het fenomeen voedselgemeenschap kunnen we meer informatie op sturen.

LOKAAL MAAL is opgestart door deze vier vrouwen vanuit de wens om lokaal eten toegankelijker te maken voor een grotere groep mensen. En ook vanuit de praktijk van afgelopen jaar: als we toch allemaal groente oogsten bij Tuinderij Klein Alma dan is het wel heel voor de hand liggend daar meer boodschappen te kunnen ophalen.

Wij hebben het initiatief genomen, maar een voedselcollectief wordt gevormd en gedragen door alle deelnemers.

lokaalmaal-oprichters.png

Over mij

aukje-ava.jpg
Tuinderij Klein Alma is een initiatief van mij, Aukje Stoffelsma. In 2019 rondde ik mijn opleiding aan de Warmonderhof, school voor biodynamische tuinbouw, af en begon ik deze zelfoogsttuin in Bedum. Ik werk samen met mijn man Stefan, vrijwilligers, stagiaires en oogstdeelnemers.

Volg ons

Volg Tuinderij Klein Alma op Facebook.

Vragen?

Grote kans dat je nog vragen hebt.

Mail naar: info@kleinalma.nl

Bel: 06 4169 5789
(op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur)

Elke zaterdagochtend van begin april tot eind september hebben we tussen 10.00 en 12.00 uur Open Tuin. Wil je op een ander moment langskomen, maak dan een afspraak.

Meer info